Tips voor goed airco gebruik

Er is niks fijner dan een hete auto te kunnen koelen met een goede auto airco. Helaas komt het nog weleens voor dat dit apparaat bij de eerste warme dagen dienst weigert. iets wat soms niet te voorkomen is, maar voor een groot deel met duurzaam gebruik wel. Daar bespaar je niet alleen kosten mee, maar denk je ook nog eens aan het milieu. In dit blog vertel ik je graag meer over hoe je je auto airco duurzaam kunt gebruiken.

Tips voor het gebruik van de auto airco

De belangrijkste laagdrempelige tip is om de auto airco regelmatig aan te zetten. In het systeem zitten namelijk veel afdichtrubbers die zorgen dat er geen lekkage in de airco ontstaat. Als je het te weinig gebruikt zullen deze rubbers sneller verdrogen en kan er dus lekkage ontstaan. Waarbij je regelmatig de auto airco moet vullen. Naast dat het lekkage voorkomt helpt het ook om schimmelvorming te voorkomen. Dit kan ook een vervelende lucht veroorzaken.

Circuleren en recirculeren
Om brandstof te besparen is het ook verstandig regelmatig te wisselen tussen circuleren en recirculeren. Dus af en toe circulatie met lucht van buiten en af en toe lucht van binnen recirculeren. De lucht van buiten is namelijk warm en dan kost het dus meer energie om deze te koelen. Recirculeren van de lucht in de auto kost minder energie doordat die lucht al koeler is. Wat ook scheelt is bij het wegrijden eerst even met de ramen open te rijden zodat de ergste warme lucht uit de auto is.

Auto airco kost vermogen
De auto airco vraagt wat van het vermogen van de motor. Als je met een zware aanhanger heuvel op rijdt heb je soms maximaal vermogen nodig om op snelheid te blijven. Let er dan op dat he de auto airco tijdelijk uitschakelt. Dan heb je net dat stukje extra vermogen.

Het onderhoud van een auto airco

Er zijn zelf een aantal dingen die je kunt doen om de auto airco goed te laten werken. Zorg bijvoorbeeld dat de luchtinlaten tussen de voorruit en de motorkap goed vrij zijn. Daar wordt de lucht van buitenaf vandaan gehaald.

Laat daarnaast regelmatig onderhoud aan je auto airco doen door een specialist zoals René Airco. Er kan bijvoorbeeld te weinig koude middel in het systeem zitten. Dit koudemiddel is tevens het smeermiddel van het systeem. Als daar te weinig van is kunnen er zaken stuk gaan met een grote en dure reparatie van de auto airco tot gevolg.