Mijn Auto airco doet het niet meer

Helaas kan ook een auto airco er de brui aan geven. Het is dan altijd spannend wat er aan de hand is. Is het eenvoudig op te lossen of is een dure reparatie noodzakelijk. Om je al een beetje gevoel te geven zal ik je in dit blog al een aantal voorbeelden geven van veel voorkomende storingen in de airco.

Er komt onfrisse lucht uit mijn auto airco

Een auto airco is een systeem die van warme lucht koude lucht maakt. In dat proces zie je ook dat vocht uit de warme lucht onttrokken wordt. Dit vocht gaat zich  vervolgens als condens nestelen op de verdamper. En waar vocht zich gaat nestelen is een grote kans op het ontstaan van bacteriën en schimmels. Een veelvoorkomend probleem bij de auto airco en ook de oorzaak dat er op een gegeven moment minder frisse lucht uit komt. Allereerst zou ik graag de tip willen geven om vlak voordat je op je eindbestemming bent je airco uit te zetten. Zo geef je het hele systeem nog de kans om te drogen. Zodoende krijgen bacteriën en schimmels minder snel kans om zich te nestelen. Als de vieze lucht eenmaal een feit is zou ik je toch willen adviseren om contact met mij te zoeken. Met speciale apparatuur kan ik je systeem reinigen. Geen dure aangelegenheid die je wel weer een veel betere leefomgeving in je auto geeft.

Wat als die helemaal niks meer doet?

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je auto airco helemaal geen teken van leven meer geeft. Nu wordt het echt spannend want er kunnen nu heel veel dingen aan de hand zijn. Ook de benodigde reparatie kan dan enorm verschillen. Van enkele tientjes naar meer dan € 1.000,-. Het kan zijn dat je compressor de geest gegeven heeft. Hier mag je het minst op hopen. De compressor is namelijk een duur onderdeel van het auto airco systeem. En naast dat je de compressor dient te vervangen dient ook het hele systeem doorgespoeld te worden.

Als je een beetje geluk hebt is er iets aan de hand met bijvoorbeeld bedrading of een zekering. Uiteraard heb je dan wel een specialist nodig om de oorzaak te achterhalen maar de reparatie zelf kost dan niet veel. Een defect die wel weer wat meer kost is als de verdamper de geest heeft gegeven. Ook dit is een behoorlijk prijzig onderdeel van de auto airco. Daarnaast is het vaak zo dat er behoorlijk wat arbeidsuren nodig zijn om de verdamper te vervangen. Meestal moet namelijk je dashboard verwijderd worden.

Wat als de airco nog maar een beetje koelt

Ook dit is een best veel voorkomend probleem. De auto airco is een gesloten systeem waar door middel van druk nog weleens kleine lekkages willen ontstaan. Hierdoor kan er dus wat koelvloeistof lekken uit het systeem waardoor de auto airco minder goed koelt. De auto airco vullen is dan vaak de benodigde oplossing. Reparatie doordat er een te grote lekkage is hoeft niet altijd noodzakelijk te zijn. Dit kan ik overigens voor je testen. Dit bijvullen is wel belangrijk omdat de koelvloeistof tevens het smeermiddel is van het systeem. Te lang met te weinig koelvloeistof betekent een grote kans op onderdelen die het begeven.