Hoe onderhoud ik mijn auto airco

Een auto airco is een gesloten systeem met daarin verschillende draaiende delen. In het gesloten systeem bevindt zich koudemiddel en compressieolie. De compressieolie is speciale voor auto airco geschikte olie. Deze olie wordt door het koudemiddel meegenomen het systeem in en dat zorgt er uiteindelijk weer voor dat de verschillende draaiende delen in de auto airco goed gesmeerd worden. Voor zover niks aan de hand zou je zeggen. Nu  is het zo dat de vloeistoffen onder hoge druk in de auto airco ingebracht worden. Mede hierdoor verliest de airco gemiddeld 10% per jaar van deze vloeistof. Dat betekent ook dat er minder smeermiddel is. Te weinig vloeistof kan er voor zorgen dat de airco droog  gaat lopen en uiteindelijk stuk gaat. Dit pleit ervoor om regelmatig onderhoud te laten doen aan je airco. Graag vertel ik hier wat meer over.

auto airco plaatje

Auto airco bijvullen wie kan dat doen?

Helaas is voor bijna niemand weggelegd om het onderhoud aan de auto airco zelf te doen. Zeker het auto airco vullen is een speciaal karwei wat alleen gecertificeerde bedrijven mogen doen. Uiteraard is René Airco één van die gespecialiseerde bedrijven. De complexiteit van het vullen van de auto airco is dat de vloeistof zoals eerder beschreven onder druk ingebracht dient te worden. Hiervoor is kennis en speciale apparatuur nodig. Verder zijn er verschillen in de vulmiddelen, waarbij de meest recente vulmiddelen weer niet geschikt zijn voor de oudere airco. Kortom het is een specialistische klus alleen voor professionals weggelegd. Tijdens het vullen kan ik ook zogenaamde detectievloeistof toevoegen. Met deze vloeistof wordt het mogelijk om lekkages in het systeem te ontdekken. Voor het ontdekken van lekkages zijn overigens verschillende methodes te hanteren.

Is onderhoud aan de auto airco echt noodzakelijk

De meningen zijn nog al eens verdeeld over het wel of niet onderhoud doen aan je airco. Mijn mening is om dat wel degelijk te doen. Dit is niet gebaseerd op het genereren van meer omzet, want niet onderhouden van auto airco’s levert mij waarschijnlijk op de lange termijn meer omzet op. Wanneer je namelijk te laat bent met onderhoud aan je auto airco zit er dermate weinig koudemiddel en smeermiddel in je systeem dat de bewegende delen snel slijten en zaken kapot kunnen gaan. Onderdelen van de auto airco zijn duur en reparatie kan flink in de papieren lopen, waardoor goed onderhoud zich snel terugverdient. Het onderhoud wat je overigens zelf kunt doen is regelmatig je airco aanzetten. Dit zorgt ervoor dat de vloeistoffen door het systeem gaan en dat alle bewegende delen gesmeerd worden. Als je graag onderhoud wil doen aan je airco dan hoor ik dat uiteraard graag. Neem hiervoor contact met mij op.