Auto airco vullen.

Een airco is een gesloten systeem waarin het koudemiddel wat in het systeem aanwezig is onder druk staat. Een auto airco servicen/ vullen is met enige regelmaat nodig. Hoe komt dat nu precies en waarom is het belangrijk? Om hier antwoord op te kunnen geven geef ik eerst graag inzicht in hoe een airco werkt. Het begint bij de compressor. Deze verplaatst het gasvormige koudemiddel naar de condensor. Dit is dan een gecomprimeerd, opgewarmd gasvormig koudemiddel. In de condensor kan het koudemiddel zijn warmte kwijt door de rijwind of middels de fan. Doordat er een temperatuurdaling ontstaat wordt het koudemiddel vloeibaar. Je kunt je voorstellen dat door dit continue herhalend proces er koudemiddel verloren kan gaan. Dat maakt ook dat een auto airco vullen periodiek nodig is. Verder bestaat een auto airco uit een filterdroger. Dit onderdeel kan vuil en vocht uit het koudemiddel verwijderen. Ander belangrijk onderdeel van de auto airco is het expansieventiel. Dit ventiel zorgt dat het hoge druk vloeibaar koudemiddel naar een lage druk vloeibaar koudemiddel wordt omgezet. Laatste onderdeel is de verdamper. Dit onderdeel zorgt ervoor dat het koudemiddel weer gasvormig wordt. Voor het gasvormig maken van de vloeistof is ook warmte nodig. Deze warmte wordt onttrokken uit de warme lucht die in je auto aanwezig is. De aanjager blaast deze warme lucht langs de verdamper en vervolgens komt er koude en droge lucht in je auto. Deze koude lucht is droger omdat het vocht uit de warme lucht die aangezogen wordt op de verdamper condenseert. Als er teveel druk is kan er koudemiddel ontsnappen via het overdrukventiel.  Zoals je hierboven kunt lezen is een airco een complex systeem wat helaas daardoor ook best storingsgevoelig is. Er zijn weinig partijen die zich gespecialiseerd hebben in dit mooie complexe apparaat. Ik ben me vanaf 2002 gaan specialiseren in dit apparaat en weet daardoor zo goed als altijd tot een oplossing te komen om je airco weer goed te laten functioneren. In de prijslijst zie je al mijn prijzen onder andere van het auto airco vullen. Neem gerust contact met mij op om je airco casus aan mij voor te leggen.Onderhoud van een auto airco en regelmatig auto airco vullen.

Zoals ik hierboven al omschreven heb is een airco een complex systeem. Regelmatig onderhoud doen is hierom ook verstandig. Eén keer per twee jaar onderhoud laten doen is daarom verstandig om te doen. Naast airco’s doe ik ook universeel onderhoud. Ik kan hierdoor tijdens de grote beurt van je auto gelijk het belangrijke onderhoud aan je auto airco doen. Dan weet je zeker dat je straks op vakantie in een koele auto zit. Tijdens dit onderhoud is de auto airco vullen vaak een onderdeel. Zoals hierboven beschreven ontsnapt er in een jaar vaak wel wat koudemiddel of er kan snel een kleine lekkage ontstaan. De condensor zit aan de voorkant van je auto en door een steentje of iets dergelijks kan snel een lekkage ontstaan. Onderhoud aan je airco is zeker de investering waard. Als je bijvoorbeeld te laat bent met je auto airco vullen zit er te weinig koudemiddel in het systeem. Dit koudemiddel fungeert tevens als smeermiddel voor de verschillende onderdelen. Is hier te weinig van dan is er dus een aanzienlijk groter risico dat er een onderdeel stuk gaat. Deze zijn over het algemeen behoorlijk aan de  prijs en ben je per saldo veel meer kwijt. Onderhoud aan je airco verdient zich dus snel terug. Ik beschik overigens ook over apparatuur om ter plaatse je auto airco te vullen. In mijn prijslijst kun je zien welke scherpe prijs ik hanteer voor een onderhoudsbeurt waarin het auto airco vullen is inbegrepen. Je kunt er bij mij ook voor kiezen om alleen een diagnose te doen van je auto airco. Ik kijk dan op alle aspecten je airco na om te zien of alles goed functioneert. Wellicht is er dan verder geen reparatie of onderhoud aan je airco nodig en ben je voor minder klaar en kan je met een gerust hard je airco gebruiken.Een auto airco tip!

Logischerwijs associeert iedereen een airco met warm weer. Dan heeft de airco ook het meeste toegevoegde waarde. Toch is het verstandig om de auto airco ook in de winter te gebruiken. Naast dat een auto airco voor droge lucht zorgt en dus ervoor zorgt dat je geen beslagen ramen hebt, zorgt het er ook voor dat het koudemiddel ook de winter door het systeem gaat. Dit zorgt er weer voor dat de verschillende onderdelen in de airco op regelmatige basis gesmeerd worden. Dit is goed voor het systeem en zorgt dat je auto airco langer goed blijft functioneren. Ook de auto airco vullen is dan wellicht minder vaak nodig.

Hoeveel meer verbruikt mijn auto als ik de airco aanzet?

Na het vullen van de airco kan je weer volop genieten van lekkere koele lucht in je auto, maar hoeveel extra brandstof gaat mijn auto dan verbruiken? Het is alom bekend dat je auto meer gaat verbruiken als je de auto airco aanzet. Dit klopt feitelijk ook. Het positieve is dat de auto airco ook volop in ontwikkeling is, waardoor het extra verbruik wel aan het afnemen is bij nieuwere auto’s. De inschatting nu is dat met de airco aan je auto ongeveer 5% tot 10% meer verbruikt. De afgelopen jaren is het meerverbruik al meer dan 50% afgenomen. Hierin is de airco dus zeker op de goede weg en veel minder belastend voor het milieu. Om dat extra verbruik te minimaliseren is het verstandig alle ramen even open te zetten zodat de meest warme lucht al uit de auto kan ontsnappen. Het koelen van je auto kost je airco dan al aanzienlijk minder energie.

‘ReneAirco’ de auto airco specialist.

Sinds 2002 heb ik me toegelegd op auto airco’s repareren en auto airco vullen. Ook van zwaarder motorisch materieel heb ik regelmatig onderhoud aan airco’ gedaan of airco’s gevuld. Ik kan ook als één van de weinigen in mijn markt ter plaatse auto airco vullen. Ik durf me daarom een absolute specialist te noemen in dit vakgebied en ben daarin onderscheidend t.o.v. mijn concurrenten. Het voordeel voor U hierin is dat ik veel gerichter de storing in de airco kan ontdekken en de reparatiekosten daardoor lager uitvallen. Tijdens reguliere onderhoud kan ik ook de airco onderhouden en de auto airco vullen, waardoor je in één keer klaar bent. Meer weten? Neem contact met me op.